Derfor samler jeg på krystaller

Vores fælles ansvar på de sociale medier

Hej piger,

Som I måske så på min story i går (ellers ligger den som højdepunkt på min profil under: TANKESTRØM), åbnede jeg lidt op for problemstillingen angående det ansvar vi alle har, når vi deler vores liv, på de sociale medier. Jeg mener særligt, at os der har valgt at være bloggere/instagrammere/influencers har et særligt ansvar for hvad vi lægger ud, på de sociale medier. Jeg vil i denne snak tage udgangpunkt i Instagram, men prorblemstillingen gælder for alle sociale medier og alle influencers.

Instagram skaber et drømmebillede, som er urealistisk og som vi, som levende væsner, ikke kan leve op til. Vi bliver forført af de smukke billeder der iscenesætter ubekrymrede liv med slanke kroppe, der lever op til vores samfunds skønhedsideal, helt glat hud, perfekte relationer og ikke mindst en masse følgere og online anerkendelse. Men her er det virkelig vigtig at du er bevidst om, at det netop er et drømmebillede, det er ikke virkelighed. Der er ingen, der lever perfekte liv. Der er ingen der er ubekrymrede, der er ingen der lever det liv de gør på Instagram – det gør jeg heller ikke.

Jeg siger ikke at vi skal ændre hele mediet og at alle skal være sårbare og ærlige, det tror jeg slet ikke kan lade sig gøre, for der er nogle mennesker der finder værdi og tryghed i det smukke og æstetisk appellerende – og det skal der også være plads til.

Hvis du er influencer så vil jeg bede dig om at reflektere over, hvorfor du er netop dét. Hvad er det du gerne vil bidrage med og hvem/hvad bliver du selv glad af følge på de sociale medier. Når du åbner din Instagram for at oploade et billede eller lave en story, hvad er det så du håber, at du kan bidrage med til dine følgere? Og gør du dét? Eller er du fanget i en app med fokus på overflade, hvor det kan være svært at bringe ægthed på dagsordenen?

Læs eller genlæs: 26 ting jeg har lært på 26 år

Jeg har selv gennemgået en stor udvikling i mine år i blogverdenen. Jeg startede i 2011 med et stort fokus på det visuelle og det ydre. Jeg havde ikke de store intentioner om at bringe et bestemt budskab frem eller at skulle give noget til andre, andet en inspiration til tøj og makeup. Når jeg kigger på mig selv den dag i dag, er mit fokus et helt andet. Jovist, moden og skønheden er stadig emner jeg berør og finder interessante – men dét der virkelig rykker inde i mig, er når jeg tager de personlige emner op; om angst, sorg, seksualisering, parforhold, spiritualitet og al den slags. Det er der jeg føler, at jeg kan give noget til dig der læser med og sætte ord på nogle af de ting der er svære at håndtere.

Jeg er ikke perfekt – jeg siger ikke, at min måde at være ‘influencer’ på er den rette måde at være det på, og jeg er helt klart også med til at opretholde den iscenesættelse der finder sted på Instagram. Jeg elsker også at redigere billeder og at se pæn ud, men jeg sørger også for at vise jer mit uredigerede-jeg på story og på billeder i gallerier, som her, hvor det kun er det første billede der er redigeret. Jeg håber virkelig, inderligt, at I kan mærke mig, når I besøger mine sociale medier, for det er virkelig det jeg ønsker at give til jer; et menneske I kan spejle jer i, og en bevidsthed om, at man aldrig er alene om livets svære perioder.

DU har selv et ansvar, for hvem du følger på de sociale medier. For vi kan ikke bestemme hvordan andre skal opføre sig eller hvad de skal lægge ud – men vi kan heldigvis selv bestemme hvem vi vil følge. Så mit råd til dig er; ryd op! Ryd ud i dem du følger. Følg kun mennesker der gør dig glad, der giver dig et smil på læben og bidrager positivt til den tid du bruger på de sociale medier og fjern alle de mennesker/profiler som giver dig ondt i maven, som påvirker dig negativt og giver dig en følelse af at du ikke er god nok.

Husk at pas på dig selv smukke, ingen må fortælle dig, eller give dig en følelse af, at du ikke er god nok, lige præcis som du er!

❤A

2 kommentarer

 • Johanne

  Hej Amalie!
  Du har så ret og det er så fint et indlæg.
  Dog synes jeg du er en smule dobbel, da du ofte reposter Instagram profiler i din story, som udelukkende er af piger der ikke laver andet end, at vise det uopnåelige og perfekte liv. Præcis det som du siger man bør tage ansvar for. Så er dine “repost” og “inspirationskilder” ikke så sigende. Da det bare er letveklædte piger, duckface og dyrt tøj… ikke meget mere indhold. Det er de profiler som mange bliver negativt påvirket af. Din efen profil er så meget dybere og matcher slet ikke alle dem du “deler”. Ved ikke om det er fællesgruper hvor man skal det, men det ødelægger lidt din essens. Desværre…

  Men virkelig godt skrevet!!

  Johanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie Brohus

   Kære Johanne,

   Tak for din kommentar og dit input til debatten.
   Der er et par ting jeg tænker, når jeg læser det du skriver.

   For det første, så er de piger du henviser til, nogle piger jeg godt kan lide. Nogle af dem er veninder, andre gode kollegaer der altid er klar til sparing. Disse piger giver mig ikke ondt i maven, jeg kan godt lide at følge dem. Udover dette er deling af hinandens profiler en god måde at komme ud til flere mennesker – men det er en helt anden snak, om Instagrams algoritme.

   Mit budskab med dette indlæg er ikke, at det letpåklædte og ‘perfekte’ ikke må finde sted – eller at jeg ikke selv følger den slags profiler; det gør jeg. Ligesom jeg følger tjekkede øko-typer, der aldrig spiser McDonalds eller raffineret sukker, hvor jeg slet ikke selv kan følge med, men de giver mig heller ikke ondt i maven. Giver det mening?

   Derudover mener jeg, ikke selv, at dét at resposte eller dele andre profiler kan underminere det arbejde jeg gør for at være åben og ærlig. Det kan ikke negligerer den menneskelighed jeg ofte bringer på banen, og som er noget der kræver meget af mig rent personligt at udgive. Det er ikke rosenrødt at dele ud af ens udfordringer, så alle kan læse med – men jeg gør det, fordi der er værdi i det, for dem der læser med og kan bruge det til noget.

   Mit mål med mine sociale medier er ikke at være perfekt eller hellig; det er at vise et helt menneske og ligesåvel som man kan være eftertænksom, kan man også være overgearet. Og alle sider er helt okay.

   Jeg håber min kommentar giver mening. Den er ikke ment som et angreb, men et forsøg på at forklare mig og mine handlinger, så du, som læser, bedre kan forstå hvor jeg kommer fra 🙂

   Rigtig god søndag.

   KH.A

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor samler jeg på krystaller