5 ting jeg aldrig gør igen

Jeg er ikke på P-piller

Og det har jeg ikke været siden 2013.

Det er indlæg kræver en lille Disclaimer: jeg er ikke læge, jeg har ikke en medicinsk uddannelse eller ekspertviden omkring prævention. Formålet med dette indlæg, er at dele mine tanker angående fravalget af P-piller.

Jeg startede på P-piller som 17-årig; fra start af havde jeg en dårlig fornemmelse med dét at tage nogle piller der påvirkede min naturlige cyklus, men på den anden side, så gjorde alle de jo. Mange af mine veninder havde allerede været på P-piller i flere år, da jeg startede på dem. Det var, og er, virkelig normaliseret at tage P-piller. Jeg har altid haft en idé om at P-piller ikke var noget jeg ville være på i mange år, og mentalt satte jeg en grænse på 5 år. I må ikke spørge mig hvorfor, jeg tror bare der var noget i mig, der talte i mod det. Jeg fandt ikke de her små hormon-piller tiltalende.

De år jeg var på P-piller, var jeg glad for pillerne; jeg huskede at tage dem, jeg havde ren hud og nærmest ikke nogen menstruationssmerter – og blødningerne var heller ikke noget problem. Jeg husker dog engang hvor jeg kom til at tage 4 piller på 2 dage; der fik jeg en rigtig mærkelig fornemmelse i kroppen; men det var nu også min egen skyld.

I 2013 besluttede jeg mig for at stoppe på P-pillerne. Jeg var ca. på P-piller i 4 år. Jeg ville gerne finde en anden form for prævention. Jeg snakkede med min læge, og vi kom frem til, at en hormonspiral kunne være en god løsning for mig.

Jeg fik sat hormonspiralen op i 2014, det gjorde ondt! Puha, jeg fik et helt chok over hvor ondt det gjorde; men da den først sad der, blev jeg virkelig, virkelig glad for den. Hormonspiralen gjorde, at jeg ikke fik min menstruation, men kun pletblødte ca. en gang om måneden. Jeg havde ingen smerter, til gengæld synes jeg, at det var mærkeligt ikke at få min menstruation ordenligt; og jeg tog en graviditetstest ca. en gang om måneden, for at holde øje med, at jeg ikke var blevet gravid. I den periode, hvor jeg havde min hormonspiral, fik jeg akne; derfor fik jeg den taget ud, da akne kan være en bivirkning ved hormonspiralen. Det viste sig dog, at min akne ikke havde noget med hormonspiralen at gøre, for mine udfordringer med huden foresatte lang tid efter at hormonspiralen blev taget ud. Jeg er overbevidst om at min akne skyldes at mine hormoner skulle finde sig selv, efter flere år på P-piller.

Læs om min akne historie her

I starten af 2015 fik jeg taget min hormonspiral ud og sat en kobberspiral op – igen, dét gjorde ondt; men slet ikke så ondt som første gang. Og jeg ville gøre det igen, for spiral er bare min foretrukne præventionsform. Kobberspiralen er helt uden hormoner, hvilket jeg også er rigtig glad for da jeg, som sagt, aldrig har brudt mig om tanken, om at påvirke min krop med hormoner. Ulemperne ved kobberspiralen er klart at min menstruation er blevet længere; jeg bløder mere; jeg bløder faktisk virkelig meget. Og så får nogle meget kraftige menstruationssmerter. Alt i alt er jeg virkelig glad for den, den fungerer for mig og det har den gjort i snart 4 år. Jeg er glad for at jeg har min naturlige menstruation; jeg føler at jeg kan mærke mig selv, min krop og min cyklus bedre.

Så thats’ the story. Jeg vil egenligt bare dele det her indlæg, for at dele min rejse med prævention med jer. Prævention er jo en stor del af mange kvinders hverdag og velbefindende i kroppen. Jeg tror virkelig på at du skal vælge den prævention der tiltaler dig.

Jeg har selv været slem til at tale grimt om P-piller til mine veninder; men jeg skal ikke være dommer over hvad andre gør med deres krop. Det vigtige er, at vi kan tale med hinanden og dele vores tanker om den præventionsform vi har valgt, hvis vi overhovedet vælger at være på prævention. Jeg tror på, at det er vigtigt at vi kan dele erfaringer med hinanden, for det er vigtigt at man tænker over den prævention man er på og hvorfor man har valgt, netop den.

Hvilken prævention er du på – og hvorfor?
Husk at du sagtens kan kommentere anonymt, hvor du ikke har lyst til at dele dit navn.
A

2 kommentarer

 • Amalie Brohus

  Det er virkelig utroligt, hvor unik hver kvinde og hver præventionshistorie er <3 Sender al kærlighed din vej <3 <3 Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karoline

  Jeg tager p-piller – da jeg startede som 17-årig, nåede jeg kun at tage dem et halvt år, før jeg måtte stoppe grundet anoreksi. Stoppet skyldtes, at jeg skulle finde ud af, om jeg kunne få ægløsning eller ej… det viste det sig, jeg ikke kunne. Efter næsten tre år uden ægløsninger rådede min læge mig til at starte på p-pillerne igen, da de indeholder en balanceret koncentration af kønshormoner (hvilket min krop tydeligvis ikke var i stand til at producere). I p-pille-pausen var jeg begyndt at døje med uren hud på ryggen, og det forsvandt 100% efter genoptag af p-piller.
  I dag er jeg 25, og jeg gruer for, at min hud slår ud igen, når jeg en dag skal af med hormonerne. Hvis jeg holdt op med pillerne i dag, tror jeg ikke, jeg ville få ægløsning – fordi jeg træner en hel del – og det bekymrer mig også lidt 😔

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 ting jeg aldrig gør igen